Jesuitenstraat 11, Roermond

€ 975.000 K.K.
WONEN VOOR DE HAPPY FEW

Omschrijving

In het oude centrum van Roermond bevindt zich de Jesuitenstraat, een naam die is ontleend aan het voormalige Jezuïetenklooster dat op de hoek met de Swalmerstraat lag en waarvan nog heden ten dage delen intact zijn.

 

Aan de overzijde, met een tuin en zijgevel grenzend aan de Biggenmarkt die naar het gemeentehuis en de Markt loopt, bevindt zich dit rijksmonument dat in oorsprong dateert van 1875. Het staat op een historische fundering die dateert van vóór de eerste Roermondse stadsbrand in 1556. Lange tijd huisvestte het pand een deel van het gemeentelijke bestuursapparaat.

 

HISTORIE IN HEDENDAAGS PERSPECTIEF

 

Tot de eigendom twaalf jaar geleden overging op de huidige eigenaren. Zij stelden zich ten doel om het historische pand in oude luister te herstellen. Met zorgvuldig behoud van alle details die kenmerkend zijn voor deze bouwperiode. Een uitgebreide restauratie volgde waarbij alle authentieke elementen op stilistisch verantwoorde wijze in de nieuwe opzet werden geïntegreerd. Wat ontbrak werd tot in detail gereproduceerd.

 

Om een beeld te geven: na verwijdering van de systeemplafonds kwam de statige uitstraling van de woonkamer en suite weer volledig tot zijn recht. Dat vroeg om nieuwe, hoge deuren, passend bij de oorspronkelijke uitstraling die in stijl met omranding werden vervaardigd. Het gehele dak is vernieuwd, evenals de serreaanbouw aan de achterzijde. Zélfs de trappartijen werden met vakkundig maatwerk minutieus in authentieke stijl teruggebracht.

 

Na afronding van deze basis volgde een eindafwerking in passende stijl. Om een indruk te geven: nieuwe eikenhouten vloeren en een compleet ingerichte keuken van designtopmerk Leicht op de begane grond, een luxe badkamer met designinrichting op de eerste verdieping en gerestaureerde vloeren en een tweede designbadkamer op de tweede verdieping.

 

Wij laten u met groot genoegen nader kennis maken met dit formidabel gerestaureerde rijksmonument:

 

Begane grond:

Ontvangsthal

De statige entree wordt gevormd door een tweedelige toegangsdeur met smeedijzeren deurkloppers in een hardstenen rondboogomraming. De eerste ruimte is een vestibule die met twee dubbelzijdig openende tochtdeuren toegang biedt tot de ontvangsthal. Deze heeft een gerestaureerde vloerafwerking van natuurstenen plavuizen in twee tinten grijs, identiek aan de vloer die ook liggen in de Munsterkerk.

 

Aan de linkerzijde bevindt zich het in designstijl betegelde gastentoilet dat is voorzien van vrijhangend sanitair van Villeroy & Boch. Er direct naast is toegang tot de keldervertrekken. Aan de overzijde bieden twee deuren toegang tot de woonkamer en suite en aan het einde leidt een deur naar de keuken en vernieuwde tuinaanbouw.

Woonkamer en suite
Tijdens de restauratie zijn de eertijds verlaagde plafonds verwijderd waardoor een lichtstraat in de middelste zitkamer tevoorschijn kwam. Ook deze lichtstraat is geheel vernieuwd volgens hedendaagse normen. De nieuwe vloeren van de beide woonkamers en de tuinaanbouw zijn uitgevoerd in massief eiken in visgraatlegpatroon en lopen onder de tweezijdig toegankelijke boekenkasten door die de beide voorste kamers scheiden. Deze boekenkasten zijn voorzien van geïntegreerde halogeenverlichting en herbergen een – eveneens nieuwe – dubbele schuifdeur. Beide kamers zijn voorzien van ingebouwde en dimbare plafondspots.

 

Tuinserre
Dit achterste gedeelte van de begane grond betrof een latere aanbouw die tien jaar geleden in slechte conditie verkeerde. Daarop heeft men besloten om deze geheel te vernieuwen en te voorzien van een pui met isolerend glas en van twee tuindeuren die toegang bieden tot de achtertuin. Deze tuinserre vormt een eenheid met de halfopen keuken.

 

Keuken
Bij binnenkomst vanuit de hal in de keuken zorgt een tweede lichtstraat hier voor extra binnenvallend daglicht. De keuken heeft een designinrichting van Leicht en aan de zijde van het eetkamerdeel een separaat spoeleiland met composieten werkblad. Tot de inrichting behoren een vrijstaand, professioneel 6-pits fornuis van Boretti met onder meer twee ovens, twee wokbranders, teppanyaki-plaat en rvs-wasemkap. De overige inbouwapparatuur bestaat uit een koelkast met nulgraden-zone (Liebherr), een stoom-/heteluchtoven Bosch) en een afwasmachine (Siemens).

 

Bijkeuken

Via de tuinserre is inpandig toegang tot de bijkeuken. Deze heeft een berging van waaruit de tuin met twee openslaande deuren bereikbaar is en een middendeel waar zich een wandkast met twee schuifdeuren, de witgoedaansluitingen en de opstelplaats van de HR-combiketel (Bosch) bevinden. Deze combiketel is tevens voorzien van een buitentemperatuurmeter waardoor elke ruimte in huis gelijkelijk wordt verwarmd. De vloer is gelegd in grootformaat keramische tegels (60/60) en loopt drempelloos door in beide ruimtes.

 

Koetshuis
Via de bijkeuken is toegang tot het voormalige koetshuis, thans een twee treden lager liggende, inpandige en verwarmde garage. Om er gemakkelijk een auto te kunnen stallen is de achtermuur tijdens de renovatiewerkzaamheden verplaatst. De vloer is uitgevoerd in gevlinderd beton en de originele en indrukwekkende raampartij boven de tweevleugelige toegangspoort is gerestaureerd intact gebleven. De ruimte biedt tevens plaats aan de meterkast met gas- en elektriciteitsaansluiting; de watermeter bevindt zich in de kelder.

 

Eerste verdieping:

 

Drie slaapkamers
Vanuit de ontvangsthal leidt een gerestaureerde trappartij naar de eerste verdieping. Op de overloop bevindt zich aan de achterzijde een groot glas-in-loodraam met veelkleurig glas waar binnenvallend zonlicht leidt tot een feeëriek schouwspel op de wanden naast de trap. De L-vormige overloop is afgewerkt met laminaat in een donkerkleurig houtdessin. Twee grote slaapkamers bevinden zich aan de voorzijde, de hoofdslaapkamer is toegankelijk via een boogdoorgang en ligt aan de achterzijde.

 

Designbadkamer

De badkamer kreeg eveneens een compleet nieuwe designinrichting en een vloer van grootformaat keramische tegels, voorzien van vloerverwarming. Tot de inrichting behoren een ligbad met aparte handdouche (Ucosan), een inloopdouche (Hüppe) en een tweepersoons keramische wastafel (Sphinx) met eengreeps-designarmaturen. Halogeenspots en een designwandradiator completeren deze inrichting.

 

Tweede verdieping:

 

Vier slaapkamers
Een gerestaureerde trap – waarvan de ontbrekende leuning en spijlen naar het origineel door een meubelmaker zijn gereproduceerd – leidt naar de tweede verdieping. De houten vloeren zijn hier volledig origineel, compleet gerestaureerd en afgewerkt met een halfmatte, transparante whitewash-laklaag.

Aan de voorzijde bevinden zich drie slaapkamers die alle zijn voorzien van ingebouwde halogeenplafondspots. De vierde slaapkamer, thans als kantoor aan huis in gebruik, ligt aan de achterzijde. De balkenconstructie is zichtbaar gehouden, evenals een deel van de bakstenen muur die voor het overige strak is gestuukt.

 

Tweede (gasten)badkamer
Deze badkamer kent een vergelijkbare afwerking als de hoofdbadkamer een verdieping lager en heeft een inrichting die bestaat uit een glazen douchecabine (Ohia) met eengreeps mengkraan, een keramische wastafel (Sphinx) met eengreeps-designarmatuur en een vrijhangend toilet (Villeroy & Boch). Alle armaturen in beide badkamers zijn afkomstig uit de designcollectie van Grohe. De thans lege ruimte naast de wastafel kan toekomstig worden aangewend voor plaatsing van bijvoorbeeld een stoomcabine of sauna. Drie ingebouwde halogeen-plafondspots en een designradiator (Vasco) completeren ook deze inrichting.

 

Zolder:

Op de bovenste overloop biedt een deur toegang tot de trap naar de zolderverdieping. De kap van dit monument is volledig vernieuwd en beschoten. De zoldervloer boven de tweede verdieping is geheel geïsoleerd. Tijdens de restauratie werd vanuit historisch oogpunt de vervallen schoorsteen weer in ere hersteld. Deze vormt een sec optische verrijking en is verder niet aangesloten op een rookkanaal. Op deze zolder bevindt zich de techniek van de mechanische ventilatie (voor beide badkamers en het gastentoilet op de begane grond) en een ontluchtingspunt voor het verwarmingssysteem.

Souterrain:

 

Historische kelderruimtes
In de ontvangsthal biedt een deur toegang tot de keldervertrekken. Een gemetselde trap leidt er naar de in totaal vier, met elkaar in verbinding staande kelderruimtes. Hier komt de historie van Roermond volledig tot haar recht: de constructie van de tongewelven is namelijk te dateren van vóór de eerste stadsbrand in 1554. De bouwwijze was indertijd dermate solide dat deze moeiteloos elke natuurkracht kan weerstaan; Drie eeuwen later, in 1875, vormde deze – letterlijk – een perfecte basis voor de bouw van dit rijksmonument. Diverse details zijn in de kelderruimtes nog aanwezig, zoals de kolenkelder aan de zijde van de Biggenmarkt en een grote, aan de voorzijde gelegen wijnkelder die thans op passende wijze zijn oude functie nog steeds vervult.

 

Tuin:

 

Het object heeft een grote achtertuin (het binnenstedelijke perceel meet 375 m2) die geheel is omringd door met klimop begroeide, hoge muren en een inrichting heeft van borders en gazon. Aan de woningzijde is – in een bij het interieur passende stijl – een nieuw terras gerealiseerd van grootformaat, donkergrijze betontegels. Boven dit terras bevindt zich een elektrisch bedienbaar zonnescherm met afstandsbediening.

 

Algemeen:

 

  • Rijksmonument uit 1850 in het historische centrum van Roermond;
  • Volledig gerestaureerd met conservering van alle authentieke details;
  • Authentieke gewelvenkelders in originele staat, daterend van vóór 1554;
  • Zeven slaapkamers en twee luxe ingerichte badkamers;
  • Woonkamer en suite met vernieuwde tuinserre;
  • Geheel vernieuwde dakconstructie en voorzien van nieuwe kozijnen met isolerende beglazing;
  • Designkeuken LEICHT;
  • Privacyrijke en geheel ommuurde achtertuin;
  • Op loopafstand van alle binnenstedelijke voorzieningen en met scholen in het basis- en voortgezet onderwijs op (korte) fietsafstand;

 

 

Bijzonderheden

Plattegrond

Begane grond

Eerste verdieping

Tweede verdieping

Zolder

Souterrain

Locatie

Jesuitenstraat 11, Roermond, Nederland