Tintelberg 15, Roermond

€ 1.200.000 k.k.

Omschrijving

Onovertroffen in werkelijk elke zin des woords. Opdrachtgever voor deze stijlvolle residentie besteedde liefst drie jaar aan voorbereiding met architect De Bije vooraleer de aannemer de tekeningen in realiteit kon omzetten. Het perceel van maar liefst 1.929 vierkante meter werd daarbij op elk van de drie woonniveaus op onovertroffen wijze in het interieur geïntegreerd. De villa kent een woonoppervlak van bijna 700 vierkante meter en heeft een inhoud van nagenoeg 3.000 kubieke meter.

Architect De Bije ontwierp deze villa op een wijze die constructief ook nu nog grensverleggend is. Richtte haar volledig op als een zelfdragende, betonnen constructie die vervolgens van buiten én van binnen volgens de hoogst denkbare kwaliteitsnorm werd afgewerkt. Uitgaande van een doordachte logistieke indeling die zakelijke functies en het privédomein duidelijk van elkaar scheidt. Die vertaling is op een dusdanige wijze vormgegeven dat functionele en persoonlijke ruimten op een haast natuurlijke wijze in elkaar overvloeien en de natuurlijke omgeving tegelijktertijd ten volle betrekt bij alle leefruimtes.

Het realiseren van maximale privacy was het richtinggevende uitgangspunt voor het ontwerp. De omliggende tuin kreeg een invulling en opzet waarin de natuur ongestoord haar eigen gang kon gaan, op dezelfde wijze als de eigenaar met Quote-notering in volle privacy wenste te leven. Onttrokken aan het zicht door een oase van groen en rust. Een domicili dat enkel toegankelijk diende te zijn voor zakenrelaties en intimi.

Art Impressions

Het object verkeert in goede staat van onderhoud, passend bij de visies op wonen en natuur van zijn bewoners. Niettemin is het denkbaar dat geïnteresseerden het een meer eigentijdse uitstraling willen geven. Daartoe heeft Allure Makelaardij een ontwerper een aantal artist impressies laten vervaardigen. Zij visualiseren hoe het object na aanpassing in een meer hedendaagse beleving kan passen. Uitgaande van een perfecte en tijdloze basis zoals die er ligt.

 

BEGANE GROND

Entree

‘Je ziet het zodra je het weet’, zou een passende ‘Cruijffiaanse’ omschrijving zijn. Velen ontgaat de in het groen verscholen trappartij naar de entree volledig als ze de Tintelberg binnenrijden. Dat was ook precies bedoeling op deze locatie – die feitelijk midden in een exclusieve villawijk ligt en de stad met zijn theaters, restaurants en uitvalswegen op zeer korte afstand heeft.

Ontvangsthal

Die ontvangsthal geeft meteen de consequent gehanteerde kwaliteitsnorm aan evenals het oog voor detail waarvan het glas-in-lood-raam in art-nouveau stijl blijk geeft. Een kleurenspel met overwegend florale motieven, vervaardigd door kunstenaar Jos Muris, wiens werk terugkeert in de decoratie van het binnenzwembad.

De eigenaar wist de hand te leggen op een historische kloostervloer en liet deze leggen in de centrale ontvangstruimte,  de hal met trappartij alsmede in de haardkamer, keuken en wijnkelder. Deze vloer creëert een stijlvolle basissfeer die zelfs bij een lege ruimte niets aan uitstraling inboet en die de letterlijke basis vormt voor de meest uiteenlopende inrichtingsstijlen, variërend van klassiek/antiek tot hedendaags modern design.

In deze ruime ontvangsthal bevinden zich een gastentoilet met fonteintje, een garderobegedeelte en de meterkast met aansluitingen van de diverse nutsvoorzieningen. Dat het object tevens beschikt over een geavanceerd alarmsysteem moge in deze kwaliteitsklasse voor zich spreken.

Kantoorruimte

Direct rechts bij binnenkomst in de ontvangsthal bevindt zich een representatieve, kantoorruimte. Eén lange wand is voorzien van een zwartgelakte geometrische bekleding.

Centrale hal

De ontvangsthal opent met dubbele, openslaande deuren naar de centrale U-vormige hal die leidt naar de privévertrekken. Dit centrum in huis biedt een indrukwekkend zicht tot in de nok van het dak. Indrukwekkend is zonder twijfel ook de centrale trappartij die als hart in huis de verschillende woonniveaus met elkaar verbindt.

Living

Aan de rechterzijde biedt de hal toegang tot de living die met twee brede schuifpuien in verbinding staat met een overdekt balkon (loggia). Vanuit de living is er rondom het zicht op de omringende bostuin die óók in de winter zijn groene vegetatie behoudt. Bijzonder detail aan deze ruimte zijn de met textiel afgewerkte wanden. Zij vormen een groot pluspunt bij beleving van klassieke muziek aangezien zij ongewenste resonanties volledig absorberen.

Haardkamer

De historische sfeer van de antieke abdijvloer wordt in de haardkamer benadrukt door een indrukwekkende schouw met antieke, zandstenen pilaren aan weerszijden. Ook deze haardkamer heeft met raampartijen en schuifpuien aan twee zijden naast de haard uitzicht op de bostuin. Het hoge plafond is afgewerkt in onderhoudsvrij western red cedar houten ploegdelen die doorlopen in de buitenbekleding van het dak waar het zijn natuurlijke, grijze patina heeft gekregen.

Keuken en eetkamer

De keuken heeft een inrichting in L-opstelling met diverse inbouwapparatuur (w.o. magnetron, koelkast en gaskookplaat) waar een eetbar het kookgedeelte scheidt van de eetkamer. Deze laatste staat via een schuifpui in contact met een groot terras dat ook vanuit hier een schitterend uitzicht biedt over de bostuin.

Bijkeuken/waskeuken

Naast de keuken bevindt zich een betegelde bijkeuken met de witgoedaansluitingen. Praktisch detail: vanaf de verdieping met de slaapvertrekken staat een stortkoker op de gang in rechtstreekse verbinding met de waskeuken.

Berging

De bijkeuken staat in verbinding met een berging die op haar beurt tevens van buitenaf toegankelijk is.

 

EERSTE VERDIEPING

Berging

Vanuit de hal leidt de centrale trappartij naar een U-vormige overloop. Boven aangekomen biedt deze toegang tot een berging waar de cv-ketel/klimaattechiek staat opgesteld (Allure/Brink, 2007).

Masterbedroom met inloopgarderobe en badkamer

Aan de rechterzijde van de overloop bevindt zich de masterbedroom. Deze heeft via een brede schuifpui toegang tot een eigen terras/loggia. Hij staat in open verbinding met een inloopgarderobe met separate kastenwand voor hem en haar. Hier ontwaken temidden van boomtoppen en groen is het mooist denkbare begin van elke dag.

Masterbathroom

De inloopgarderobe voert naar de masterbathroom die is uitgevoerd met donkerblauwe wandtegels en beschikt over een dubbele wastafel met spiegelachterwand en een vrijhangend bidet. Ernaast is toegang tot een betegelde toiletruimte met vrijhangend sanitair en wastafel. Twee treden hoger bevindt zich een rondvormig, in de vloer verzonken, meerpersoons bad. Een raampartij biedt er uitzicht op de loggia van de masterbedroom. Liggend in bad waan je je één met de omringende natuur.

Berging

Achter de badkamer bevindt zich een additionele berging.

 

VLEUGEL MET 4 SLAAP- EN 2 BADKAMERS

 

Vier slaapkamers

Aan de andere zijde van de overloop biedt een deur toegang tot een gang waaraan vier ruim bemeten slaapkamers liggen. Aan het einde van deze gang bevindt zich aan de korte zijde een toiletruimte met vrijhangend sanitair en fonteintje.

Twee badkamers en toiletruimte

De eerste ruimte vóór het toilet is een doucheruimte met inloopdouche en vaste wastafel; een ruimte die geheel is afgewerkt met rode, honingraatvormige wandtegeltjes met contrasterend witte voeg. Ernaast bevindt zich een badkamer met dubbele vaste wastafel en ligbad. Hier vinden we dezelfde wandtegeltjes in een donkerblauwe kleurstelling, eveneens met contrasterend witte voeg.

 

SOUTERRAIN

Binnenzwembad

De vaste trap leidt vanuit de centrale hal naar het souterrain. In de voorhal biedt een brede raampartij met glazen kunstwerk uitzicht op het L-vormige binnenzwembad. Dat heeft aan één zijde via een brede schuifpui uitzicht op een zonneterras met aan de rechterzijde toegang tot een buitenberging.

Vóór het zwembad ligt, verzonken in de vloer, een whirlpool met uitgebreide functies. Tegen de wand ernaast is een open douche geïnstalleerd, voorzien van meervoudige waterjets. Erachter bevindt zich de kleedruimte met separate toiletruimte. De muur naast deze whirlpool is uitgevoerd in een geluid-absorberende baksteen waardoor het voor binnenzwembaden kenmerkende ‘holle’ geluid hier volkomen ontbreekt.

Tegen één lange wand bij het zwembad is een kunstwerk op geglazuurde wandtegels van Jos Muris aangebracht. De voorstelling is in een tijdloze art nouveau-stijl met overwegend florale motieven. Rechts ernaast biedt een deur in een tweede glazen pui toegang tot de bostuin.

Sauna en ontspanningsruimte

Direct naast het zwembad ligt de royale sauna. Deze ligt vóór de doorgang naar een betegelde ontspanningsruimte die is voorzien van een open haard. In een nis is een keukenblok verwerkt met onderkasten en een werkblad met spoelbak en geïntegreerde 2-pits elektrische kookplaat. Links en rechts van de open haard leiden schuifpuien naar de hardhouten terrassen en de bostuin.

Technische ruimte

Vanuit de ruimte met zwembad leidt een gang naar diverse ruimten. De eerste aan de rechterzijde is een (poets-)kast onder de trappartij. De eerste ruimte links  herbergt de omvangrijke filter- en verwarmingsinstallatie (Brinks) van het zwembad.

Wijnkelder

Aan het einde van de gang ligt de wijnkelder. Deze is voorzien van een eigen klimaatsysteem. Zowel de wijnkelder als de gang erheen hebben dezelfde historische kloostervloer als het beganegrondniveau.

Hobbykelder

Naast de wijnkelder is toegang tot een hobbyruimte met keramische tegelvloer. Deze staat op zijn beurt via een brede schuifpui in verbinding met de inpandige garage.

Garage voor twee auto’s

De inpandige garage met tegelvloer heeft een elektrische bedienbare kantelpoort met afstandsbediening. Aan de achterzijde biedt een deur toegang tot de tuin.

 

TUIN

De beleving van maximale privacy heeft centraal gestaan in de aanleg van de omliggende tuinpartijen. Elke woonruimte in huis is gericht op de beleving van optimale privacy. Bij de aanleg koos de opdrachtgever voor een natuurlijke ontwikkeling van de omliggende vegetatie. Die bestaat uit een variëteit van grassoorten, bamboe, naald- en loofbomen waar looppaden meanderend doorheen voeren. ’s Avonds worden zij aangelicht door tuinarmaturen langs paden en in borders waardoor een feeërieke sfeer ontstaat . Een uitgebreide sprinklerinstallatie zorgt in drogere perioden voor de benodigde beregening.

Deze opzet heeft geresulteerd in een groene omgeving die nu, 40 jaar na aanleg, zijn doelstelling méér dan waarmaakt. Flora, fauna en architectuur zijn hier in evenwicht met elkaar – op een locatie waar klasse, stijl en privacy domineren. En dat op loopafstand van het bruisend stadshart van Roermond.

 

 

 

 

 

Locatie

Tintelberg 15, Roermond, Nederland