De duurste aankoop van hun leven doen de meeste mensen grotendeels op gevoel……..  en pas in derde instantie op ratio. Vreemd, nietwaar?

Wie zouden er baat hebben bij een aankoopmakelaar?

In principe iedereen! Als bouwvakker mis je wellicht de juridische kennis, als jurist ben je niet per definitie een top onderhandelaar en als ervaren inkoper weet je misschien het verschil tussen een latei en een vensterbank niet….-;))

Zijn het alleen starters die een aankoopmakelaar in de arm zouden moeten nemen?

Naar mijn mening niet: Wat te denken van de situatie dat je voor een nieuwe werkgever een stuk buiten je huidige woonplaats moet verhuizen? Je kent de plaats niet, kunt de voor- en nadelen | het imago van een wijk zo snel niet achterhalen, de faciliteiten, winkels, scholen en dergelijke zijn je niet voldoende bekend.

En wat als je als senior een volgende stap wil maken in je wooncarrière en je kinderen wonen verder weg, zijn druk met werk en gezin… ook dan is het fijn als je iemand in de arm kan nemen die jouw belangen behartigt.

Informatieplicht

Je hebt als koper een informatieplicht; dat houdt in dat je zoveel mogelijk informatie tracht in te winnen over de aan te kopen woning. Natuurlijk heeft de verkoper de plicht je op de hoogte te stellen van zoveel mogelijk zaken die hij|zij had kunnen weten [mededelingsplicht]. Maar daarnaast blijft er ook een stuk verantwoordelijkheid voor een juiste keuze bij de koper liggen. “Ich hab es nicht gewusst” is dus geen geldig excuus voor gedoe achteraf.

Daarbij is het zaak dat je de juiste volgorde aanhoudt in de stappen die je zet. Vraag niet tijdens een eerste bezichtiging al “Bent u bereid het plafond op zolder verder af te timmeren als wij het pand straks zouden kopen?” Je geeft hier al teveel prijs over je belangstelling en de verkoper zal op andere punten minder toegeefljk worden, wetend dat deze klus straks voor hem blijft in de onderhandelingen….

Bouwkundige keuring

Wat is het juiste moment om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren en wat zijn de vereisten die je daaraan moet stellen? Welke ontbindende voorwaarden moet je opnemen in jouw specifieke geval of kun je misschien wel zonder voorwaarden kopen? Houdt een volgorde aan die in jouw voordeel is!

Onderhandeling

Het onderhandelingsstuk dan: ken je positie! Heb je met mededingers te maken? Hoe lang staat het pand te koop, zijn er prijsaanpassingen geweest, is het mogelijk de woning met een starterslening of Nationale Hypotheekgarantie [NHG] aan te kopen? Is de VvE [in geval van een appartementsrecht] financieel op orde? Er is best het een en ander aan informatie beschikbaar omtrent de aan te kopen woning, maar weet jij die ook te vinden als incidentele koper?